a darab
... A mű egy hollywoodi romantikus történelmi szuperprodukció forgatásáról szól, amely egy kis ír faluban zajlik helybéli statiszták közreműködésével. De a történet olyan általánosan emberi, határok feletti, hogy bárhol játszódhatna. A darab két hőse két helybéli fiú, akik mások mellett statisztálnak a filmben, és tanúi is, elszenvedői is az eseményeknek, valamennyi szereplőt ők elevenítik meg.
A történet szerint a hatalmas filmgyártó gépezet szinte "bedarálja" az ottlakókat, akiknek nagy szükségük van a pénzre, ezért kénytelenek mindennap újra meg újra eljönni és eltűrni e modern rabszolgaságot. De tragédia történik a faluban, amely mindenkit megrendít, elgondolkodtat. És ezután már nem lehet ugyanazzal a passzív alázattal létezni tovább. Sőt az agresszív hódítókról is lefeslik az álarc, gyarló, esendő emberek bukkannak elő a másik oldalon is.
Az írónő, Marie Jones Belfastban született, és éppen ötvenesztendos. Több sikeres forgatókönyv és színdarab után ez a műve olyan friss és lüktetően mai, mintha egy harmincas fiatal írta volna. ...
Székely Anna: Két színész - negyven karakter (2001. 09. 28. )

...Annak ellenére, hogy a Kövekkel a zsebében nem jó darab, alkalmas a brillírozásra. Lehet dekázgatni a szöveggel, mindkét szerepben benne van a truváj (...)
A hosszas nyomozás sem vezetett eredményre: nem tudom, hogy Marie Jones, a szerző azonos-e az Apám nevében című ír filmben játszó színésznővel, de gyanúm szerint, igen. Bizonyíték rá maga a színdarab is, hiszen többé-kevésbé egy hollywoodi film forgatásáról szól. De annak ellenére, hogy a tehetségesnek tartott szerzőnek lehetnek vagy vannak személyes tapasztalatai, a hollywoodi és az ír vidéki élet kiáltó ellentétéről nem sok újat tud mondani.
Az összesen két színésznek tizenhat szerepet kell eljátszania, ezek közül tizennégy (na jó: tizenkettő) csak skicc, ügyesen felfirkantott vázlat, némelyik erősebb színekkel. (...)
A sztori szinte semmi. Forgatócsoport érkezik az álmos ír kisvárosba. Munkát adnak a helyi arcoknak, pöffeszkednek a kocsmában, és a sztárokra oly jellemzően, önhitten és fellengzősen viselkednek. Ám a falu apraja-nagyja csodálattal néz fel rájuk. Többek közt Jake és Sean Quinn, a két unokatestvér, meg a jóravaló Charlie Colon is, akik szeretnének továbbállni a stábbal, de annak tagjai kapcarongynak használják őket: a híres filmszínésznő szeretetvágyból, szeszélyből vagy szimpla kéjvágyból meg akarja hódítani Jake-et, míg kitűnő színészi képességekkel rendelkező unokatestvérét kidobatja a törzshelyéről, mert az folyton-folyvást részegen sertepertél mellette. Ez a fiú, Sean a tragikus alak. Ő az, aki kövekkel a zsebében nekimegy a folyónak (...), mivel vágyai, tehetsége, illetve lehetőségei közt oly nagy - mondhatni, áthidalhatatlan - a szakadék. ...
Kolozsi László: Ír krémlikőr (Szinhaz 2001 dec)

Hollywood érkezik meg egy istenhátamögötti kis ír faluba. Monumentális, igazi amerikai film készül, rengeteg statisztára van szükség. A helybéliek potom pénzért vállalkoznak a tömeg szerepére. Beindul a forgatás. A filmgyártók lenézik a statisztákat, s úgy viselkednek, mint a megszállók. Történjék bármi, az egész falut megrázó haláleset akár, a forgatás nem állhat meg. (...)
A statiszták között van két fiatalember, Jake és Charlie. A forgatás közben ismerkednek egymással, s megismerik a híres amerikai stábot. (...) Ôk ketten elevenítenek meg egy sor ír statisztát, a rendezôt, a testôröket, az amerikai filmszínésznôt, a forgatás számtalan izgalmát, komikus és keserű pillanatokat. Marie Jones darabjában ugyanis mindössze két színész alakítja a tizenöt szerepet.
Az ír származású drámaírónô Kövekkel a zsebében (Stones in His Pockets) című darabját már Dublinban, Belfastban, Londonban és New Yorkban is hatalmas sikerrel játszották. Marie Jones, aki számos rádiójáték, forgatókönyv és színdarab szerzôje, ezzel a darabjával több rangos színházi díjat nyert - méltán.
Vámos Anna (Szemfules)

Két szereplő (Charlie és Jake) dialógusából és a köröttük zajló helyzetből kibomló epikus részek elevenednek meg drámai formában, amint felveszik egyik-másik figura alkját, életre keltve különböző helyszínek megannyi jelenetét, eredendően színházi kontextust kölcsönözve eképp a darabnak.
A reális (egy forgatás pillanatai) és a virtuális szituáció (Charlie forgatókönyve. illetve a visszaemlékezések) egymásra tevődik, a köztük levő határok elmosódnak. A különböző szintek közti analógia (a forgatás, a Charlie forgatókönyve, illetve a Sean Harkin egykor elképzelt filmje) Sean öngyilkosságával egybeolvad: a két statiszta immár Seanról kíván filmet készíteni. Szembesülniük kell azonban a valóság és virtuális lét közti áthidalhatatlan szakadékkal...


a szerző | a szereposztás | képek | sajtó | játékrend

webdesign: Gáspár Csongor
© 2002
 
Az oldalt létrehozták:

Függöny - színházművészeti folyóirat
Transindex
Don Quijote Színházi Egyesület
Kolozsvári Állami MAgyar Színház